Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Ετεροχρονισμένη μαθητική έγερση


Ήταν λίγες μέρες πριν φύγουμε για τις καθιερωμένες διακοπές των Χριστουγέννων στη γενέθλια πόλη, που οι πορείες των μαθητών έπαιρναν να κλιμακώνονται, τουλάχιστον εδώ στη Σύρο. Κατεβήκαμε με την Κάντια στην πορεία κάποιας μέρας και έκτοτε ποτέ ξανά. Αν και διαφωνώ με τον τρόπο αντίδρασης που έχει τέτοιου είδους μαζική έκφραση (πιστεύω σε κάτι βαθύτερο ιδεολογικά που συνιστά μαζικό χωρίς να αφομοιώνει εντός του πλήθους την ατομικότητα), ωστόσο μπαίνω στον πειρασμό να καταγράψω το περιστατικό, όταν, όντας στο γραφείο με τη μουσική μου και τον υπολογιστή έμπλεο σχεδίων και μαθηματικών υπολογισμών, έφτασαν στα αυτιά μου οι φωνές των μαθητών που διαδήλωναν για πολλοστή φορά. Οι θύμησες του πιτσιρικά που κρύβουμε (όλοι θέλω να πιστεύω) εντός μας (άντε να εξαιρέσω τον πρωθυπουργό στη χειρότερη λόγω ασυμβατότητας του επιτηδευμένου ευτραφούς με τον αυθορμητισμό της παιδικής φύσης), αφυπνίσθηκαν μεμιάς. Ταυτίστηκα με τους μαθητές και είδα από τα δικά τους μάτια. Αν ήμουν εγώ στο δρόμο 16 χρονών, τι θα ένοιωθα για τον τύπο που κάθεται στο γραφείο του και μοχθεί για το μεροκάματο? Πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη μιας άνωθεν επιβαλλόμενης δήθεν ανάγκης επιβίωσης και πόσο υποσκελίζει την ανάγκη του πλάσματος για τελείωση? Εν ολίγοις, μετά από 29 χρόνια ζωής, σε ποιο στρατόπεδο ανήκω πλέον? Πάντα νομίζουμε ότι εκείνο που μας διαχωρίζει από τους άλλους και συνιστά τη διαφορετικότητά μας παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο και αντιστέκεται στη φθορά και την υποβολή. Και σωστό είναι, έως ένα σημείο. Η αλλοτρίωση ξεκινά από το δέρμα. Το θέμα είναι πόσο βαθειά θα φτάσει στην καρδιά. Και βλέποντας αυτά νομίζω πως η καρδιά μου ακόμα αντέχει - για το δέρμα έχω αρχίσει να αμφιβάλλω..

8 σχόλια:

  1. Καλορίζικος Λάμπρο ...
    Τις τελευταίες 3 ημέρες ήμουνα άρρωστος και ξέρεις κάτι τέτοιες στιγμές σου δίνεται η δυνατότητα να σκεφτείς !!! Που φτάσαμε έτσι? Να πρέπει να αρρωστήσεις για να βρεις χρόνο να σκεφτείς. Κατά το διαλογισμό μου (καλά μη φανταστείς και τίποτα φοβερό ... άλλωστε εμείς προς το πρακτικό κλίνουμε) αυτό που ανακάλυψα ότι έλειπε ήταν ο χώρος στον οποίο θα έγραφα τις απόψεις μου όποτε ήθελα και χωρίς κανέναν να με ελέγχει. Άρα, μάλλον την ίδια ανάγκη έχουμε. Mόνο που εγώ θα πρέπει να ξανά-αρρωστήσω για να μπορέσω να γράψω !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ελα βρε Λαμπροοοοοοοο......gay.....
    τι κανεις βρε θηριο?
    που ειναι οι βραδιες που βλεπαμε τον γαυρο να παιζει θεικη μπαλα και να χανει με 5, που ειναι τα σαββατα που πηγαιναμε χαγιατι και λιωναμε στο φαι μαζι με BILL και που ειναι εκεινα τα φοβερα 5x5 που παιζαμε και εγω βαριομουν να τρεξω.........????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λάμπρο..??
    Μόλις μπήκα στο καινούριο σου blog.Μπράβο,ήταν πολύ ωραία η ιδέα σου να το ξεκινήσεις..
    Άλλωστε η ανάγκη για σκέψεις και προβληματισμό ειναι αστήρευτη...Πόσο μάλλον όταν υπάρχει ένα μέσο, το οποίο να μπορεί να τις φιλοξενήσει και να τις διανείμει στους φίλους για καθημερινές αναζητήσεις, προβληματισμό και επικοινωνία...
    Άντε άντε με το καλό...πρόσεχε το φακέλωμα χιχι..και θυμίσου να ζεστάνεις τον κιμά για τα μακαρόνια όταν πας σπίτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε Χρηστάκο κάπως έτσι έχουν τα πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι και χωρίς να αρρωστήσεις βρίσκεις χρόνο να σκεφτείς-το θέμα είναι τι σόϊ σκέψεις θα κατεβάσεις.. Πάντως το συγκεκριμένο θέμα με άγγιξε. Νομίζω πως αντιλαμβάνεσαι πλέον πως όλα όσα πιστεύεις και νομίζεις πως σε απαρτίζουν δεν είναι ακριβώς τόσο αναλλοίωτα στο χρόνο. Νοσταλγώ μια μπαλίτσα ρε γαμώτο!
    Όσο για σένα τσόγλανε Μίμη (που ..ξαφνικά ανδρώθηκες και το έκανες..Δημήτρης, λες και τόσα χρόνια δεν ξέραμε τι κουμάσι είσαι!)τα νοσταλγώ όλα αυτά. Και τα 5 που έτρωγε ο θρύλος, και η ανείπωτη ραθυμία σου στο γήπεδο, αν και πλέον απογοητευτικά τότε, τώρα μου λείπουν ρε γαμώτο!
    Όπως θα'λεγε κι ο παππούς μου, κι από το ίντερνετ καλά είναι!
    Θα ανταμώσουμε στην πρωτεύουσα αργά ή γρήγορα. Πού θα πάει..Δε θα βάλετε θηλιά???!! Ο καιρός γαρ εγγύς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ε, αυτά τα δράματα ζω καθημερινά και αναγκάζομαι να ψάχνω τους φίλους μου στο ίντερνετ! Χωρίς φίλους στη Σύρο και να ζεσταίνω μακαρόνια με κιμά? Ακούτε ρε σύντροφοι? Μετά γιατί περνάνε οι διαδηλώσεις απ' έξω κι εγώ μέσα δουλεύω.. Ευχαριστώ Καντιάκι! Γοητευμένος.. (Άντε, την έσωσα τελευταία στιγμή την παντόφλα πάλι)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σύντροφε Bug καλωσόρισες! Η επιτακτική ανάγκη να ποστάρεις τις σκέψεις σου σε κάποιο blog τελικά παίρνει σάρκα και οστά και σαφώς είμαι από εκείνους που τη στηρίζουν ανιδιοτελώς και επισταμένως! Τολμώ να αποκαλύψω ότι είμαι πολύ χαρούμενος, μάλιστα. Δεν γνωρίζω αν και κατά πόσον μπορεί να γίνει πραγματικότητα "κάτι βαθύτερο ιδεολογικά που συνιστά μαζικό χωρίς να αφομοιώνει εντός του πλήθους την ατομικότητα", όπως διατείνεσαι. Αυτό που ξέρω είναι ότι οι δημοκρατικές φωνές οφείλουν να ακούγονται και να επηρεάζουν παντοιοτρόπως τα τεκταινόμενα... Ελπίζω να μην έκαψες τον κιμά και ίσως να ελπίζω ενδόμυχα να έριξες μέσα του και κάποιο ζωύφιο, έτσι για να νοστημιά βρε αδελφέ! Ξέρω ότι δεν είπες τίποτα γι' αυτό στην Κάντια. Φιλιά στην Κάντια, αγωνιστικούς χαιρετισμούς και ασπασμούς σε εσένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Μάγμα", τεύχος 3

    Περιεχόμενα τεύχους:

    -Κορνήλιος Καστοριάδης, "Η ανθρωπολογική κρίση του καπιταλισμού"

    -Αυτονομία ή Βαρβαρότητα, "Η "κρίση του πολιτικού συστήματος" κι η κρίση των φιλελεύθερων ολιγαρχιών"

    -Νίκος Μάλλιαρης, "Μερικές παρατηρήσεις σχετικά με τη χρηματοπιστωτική κρίση"

    -Σερζ Λατούς, "Εγκαταλείποντας την οικονομία"

    -Γκι Ρουστάνγκ, "Τα αδιέξοδα της ανάπτυξης κι η απο-ανάπτυξη"

    -Φιλιπ Γκοτρό, "Socialisme ou Barbarie 1962-63: από τις ρωγμές στο σχίσμα"

    -Θανάσης Πολλάτος, "Μερικές σκέψεις για τη βία και την πολιτική"

    -Σπύρος Απέργης, "Αριστερά και ανθρώπινα δικαιώματα"

    -Γιώργος Ν. Οικονόμου, "Ιδεαλισμός, μεταφυσική και ο Κ. Καστοριάδης"

    -Βιβλιοπαρουσιάσεις

    -Κάτι σαν γλωσσάρι

    Κυκλοφορεί στα παρακάτω εξημερωμένα βιβλιοπωλεία (τιμή: 8 ευρώ, σελίδες 152):

    Αθήνα
    -Πολιτεία, Ασκληπιού 3
    -Πρωτοπορία, Γραβιάς 3-5
    -Εστία, Σόλωνος 60
    -Αλφειός, Χαριλάου Tρικούπη 22
    -Ναυτίλος, Χαριλάου Τρικούπη 28
    -Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο, Θεμιστοκλέους 37
    -Εκδόσεις Άρδην, Σουλτάνη 8 (Εξάρχεια)
    -Ελεύθερος Τύπος, Βαλτετσίου 53 (Εξάρχεια)
    -Ελευθεριακή Κουλτούρα
    -Παγκάρι Μονής Βατοπεδίου (Άγιον Όρος)

    Αργά αλλά σταθερά η διακίνηση θα συμπεριλάβει και βιβλιοπωλεία εκτός Αθηνών, όπως και πρακτορεία τύπου.



    Επίσης, συνεργαζόμαστε με τον Άγιο Βασίλη για να σας το φέρει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, να το αφήσει κάτω απ' το δέντρο, να το φυλάνε και τα ΜΑΤ -μη σας το κλέψει και κανένας. Επειδή υπάρχουνε σύντροφοι που δεν τον πάνε τον Άγιο Βασίλη, έχουνε προσωπικά και τέτοια, κατόπιν συνεννοήσεως, μπορεί να σας το φέρει και μόνος του ο Τάρανδος. Επίσης, οι σύντροφοι που παραπονούνται ότι τους χέζουν οι τάρανδοι τις ταράτσες, ας κάνουν λίγη υπομονή κι ας δείξουν λίγο οικολογικό πνεύμα, τουλάχιστον για τα Χριστούγεννα. Ακόμα, να αποφεύγουν να τους ταΐζουν μελομακάρονα, γιατί μετά δε φταίει ο Τάρανδος. Για όσους δεν πιστεύουν στον Άγιο Βαβύλη, το στέλνουμε αντικαταβολή και με τα ΕΛΤΑ (ξενέρα).

    Πηγή: autonomyorbarbarism.blogspot.com

    Το συστήνω ανεπιφύλακτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Monokerws:"Ελπίζω να μην έκαψες τον κιμά και ίσως να ελπίζω ενδόμυχα να έριξες μέσα του και κάποιο ζωύφιο, έτσι για να νοστημιά βρε αδελφέ! "

    Ευχαριστώ monokerws για τα φιλιά!
    Ανταποδίδω..
    Όσο για το ζωύφιο στον κιμά ...πέτυχε!!
    Θα το καθιερώσω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή